Esquitx i 30 amb molta empenta en temps difícils

Aquest 2020 l’Esquitx fa 30 anys i malgrat estem felices d’aquest any tan especial, estem tristes de les circumstàncies que ha provocat la situació de la Covid-19.

Volíem fer una gran festa el proper 24 d’abril, per omplir els carrers d’alegria i de diversió. Amb la veu, els somriures, l’energia i els crits de tots els infants, adolescents i joves.

Malauradament això no serà possible i enlloc d’inundar els carrers del nostre barri amb la presència dels nens, nenes, joves, adolescents i les seves famílies, estarem a casa confinats veient un paisatge insòlit, buit, però això sí, confiant que som responsables, que ho fem bé i que des de casa superarem l’adversitat.

No obstant, amb l’energia, el positivisme i la il·lusió que sempre ens ha caracteritzat estem convençudes que arribarà el dia que podrem tornar a celebrar junts i juntes la fi d’aquesta pandèmia i el 30è aniversari de l’Esquitx.

Portem 30 anys de compromís amb la infància, l’adolescència i la joventut. No ens cansem de treballar per la igualtat d’oportunitats, la defensa dels drets dels infants i avui, tot i la circumstància actual, estem fent els possibles per poder estar al seu costat. És cert que ens agradaria el contacte real i proper que teníem en els nostres locals diàriament. Avui més que mai ens adonem de la importància d’una mirada, d’un gest, d’un somriure, d’aquella proximitat humana que tant contingut té, però com que no hi pot ser, estem posant tota l’energia per poder mantenir el vincle a través de les eines que tenim per tal de conèixer la realitat que viuen i poder acompanyar-los en aquest camí. L’objectiu és estar presents malgrat la distància.

Així doncs, en aquest contacte ja estem veient l’augment de la vulnerabilitat d’algunes famílies que ja tenien feines precàries i ara s’han quedat en una situació més feble. Les característiques de cada llar són variades i complicades: habitatges petits, compartits, sense espais exteriors, amb problemes de convivència, i amb tot això hi ha els infants, adolescents i joves, patint situacions que no haurien de viure.

A la vegada, ara que les escoles han reprès les classes a distància, ens angoixa la escletxa digital, i com a expertes en el sector ens pertoca mirar més enllà de les mancances en aparells informàtics i l’accés a Internet, i per tant, sabem que el problema rau en que moltes famílies no tenen la capacitació digital, afegint-hi les preocupacions que se sumen a la situació que ha generat el confinament.

Des de l’Esquitx, tot un equip humà de gran valor s’està esforçant diàriament, per estar ben a prop de les famílies, dels infants, adolescents i joves, i buscant estratègies, solucions i mecanismes per anar fent front a tot plegat. Estem fent les coordinacions oportunes perquè ningú és quedi enrere, però sobretot per atendre el benestar de l’infant.

En aquesta línia doncs, posarem de manifest la realitat i les necessitats autèntiques per no deixar que aquesta crisi arrossegui als nostres infants, joves, adolescents i famílies a agreujar les desigualtats socials.

Per tant, ara més que mai volem fer un especial reconeixement a tots els infants, joves i adolescents, que estan a casa, a ells i elles els volem donar les gràcies per la seva capacitat de resiliència.

I tal i com el nostre lema dels 30 anys diu “amb molta empenta” ells i elles ho aconseguiran, perquè d’empenta, alegria, ganes i capacitat no els hi falta, i malgrat no serà fàcil, arribarà un dia que els carrers tornaran a ser d’elles i ells, que les places, els patis s’ompliran del seu bonic soroll i nosaltres estarem allà presents i al costat per escoltar-los i seguir caminant conjuntament.

Aprofitem doncs ara també per felicitar als milers d’infants, de joves i adolescents que han passat per l’Esquitx, als centenars de treballadores i voluntàries que han fet possible aquest gran projecte col·lectiu, a totes les famílies que heu confiat en nosaltres, a totes les persones que simpatitzen amb la nostra entitat i ens ajuden d’una manera o altra, a tots els organismes, entitats i empreses públiques i privades que hem sumat plegades a fer-ho possible.

I sempre ens inspirarem en molta gent petita, en molts llocs petits, fent coses petites, perquè així és com creiem que pot canviar el món i així és com hem assolit 30 anys.

Per totes vosaltres bufarem les espelmes i continuarem treballant incansablement pels infants, adolescents i joves amb el desig que suposem ja us imagineu.

(Article publicat a iSabadell, 25 d'abril del 2020)

widget desarrollado por Disqus