Discurs del director de l'entitat, a l'acte de presentació del PEAS, en representació del 3r Sector de la ciutat.


És un plaer compartir aquest matí amb vosaltres i tenir l’oportunitat d’adreçar-vos unes paraules.

Com alguns sabeu, sóc educador i director de l’Esquitx, entitat en què treballem per la igualtat d’oportunitats d’infants i joves en un dels barris de la nostra ciutat.

Intentaré parlar-vos des de les meves vivències i experiències per parlar del Pla Estratègic d’Acció Social.

Crec que cal felicitar-nos a totes i tots per haver arribat fins aquí, amb un gran acord de ciutat, amb un Pla Estratègic d’Acció Social. Fet des de la participació dels professionals de l’Ajuntament, de les entitats socials, de tots els grups polítics i del govern de Sabadell.

Mirar més enllà d’un mandat polític és una bona notícia. Una oportunitat per les persones que avui tenen els seus drets socials trepitjats i vulnerats.

Tenim per davant un gran repte, fer de Sabadell una ciutat amb més oportunitats i amb menys desigualtats socials. 10 anys per treballar plegades, i demostrar amb indicadors evidents i mesurables, que tot això té un impacte positiu per a milers de persones.

Hem traçat una línia de quines són les prioritats, els objectius i les actuacions. Ara ens toca posar-nos en marxa.

Avui em doneu veu, en representació de les entitats socials d’aquesta ciutat. Amb els anys he tingut l’oportunitat de conèixer el talent de persones que formen part d’aquest teixit de la nostra ciutat.

És incalculable el valor d’aquest sector, de les persones que cada dia es deixen la pell per fer possible impossibles.

Persones que no estan disposades ha malbaratar el seu talent a les exigències dels mercats.

Dins de moltes entitats de base, en els nostres barris, existeixen emprenedors/es que davant les necessitats socials, proposen accions i contribueixen a la cohesió.

Crec que tenim un repte important, aquest Pla estratègic no és tant sols important per les persones més vulnerables, cal fer entendre que és d’interès de tota la ciutadania, perquè hem de fer palès que el benestar social és quelcom que millora la qualitat de vida de tots i totes.

Cal sensibilitzar que les desigualtats i les problemàtiques socials generen situacions injustes que provoquen sofriment.

La indiferència és el nostre pitjor enemic, no empatitzar amb la realitat dels altres ens fa còmplices de les conseqüències nefastes pels col·lectius més desfavorits, amb menys oportunitats.

Aquests darrers dies ha quedat  clar que prometre construccions de murs i  les idees homòfobes, masclistes, xenòfobes, racistes, donen bons redits electorals.

Aquest recel, aquesta por, aquesta inconsciència, aquesta passivitat és la mateixa que està fent del nostre mar Mediterrani sigui un dels majors cementiris, però aquest genocidi permès per Europa és el mateix que provoca que adolescents i joves que veig cada dia, es sentin estrangers i exclosos aquí.

Però us proposo que davant aquest Imperi Romà, siguem la mateixa Gàl·lia d’Astèrix i Obèlix.

Que no ens importi la força del nostre enemic, fem servir la nostra poció i repliquem-la als nostres amics de la resistència.

En la nostra Gàl·lia, els invisibles, han de deixar de ser-ho.

Si els nostres infants són una de les prioritats d’aquest govern, treballem per l’èxit educatiu, per la igualtat d’oportunitats, per defensar i promoure els drets dels infants. Us proposo, el repte de fer de Sabadell una ciutat pels infants.

Invertir en ells i elles és la millor aposta per reduir fracàs escolar, malalties, delinqüència, cronificació de la pobresa. També donar espais de participació als infants i vetllar pels seus interessos ens permetrà tenir una projecció d’una ciutadania més implicada i més participativa.

I sobretot, més inversió ens permetrà una cosa ben senzilla i que avui no és així, que els infants amb situacions d’exclusió, de risc, de vulnerabilitat siguin feliços ara mateix, perquè aquest és el primer repte, garantir el benestar dels infants.

Hem de reconèixer a les persones amb discapacitat o diversitat funcional, com a persones amb drets a participar de la nostra societat, sense veure vulnerats els seus drets per les limitacions. Les famílies tenen dret a rebre tot el suport necessari, perquè els seus fills/es tinguin una vida digna, dret a una educació inclusiva, a una feina adaptada, a una vida social i de lleure que no els impedeixi viure una vida com la vostra o la meva.

La diversitat ha de ser d’una vegada per totes reconeguda com una realitat i riquesa, i haurem de superar les dificultats de convivència, haurem d’acceptar que no hi ha ciutadans de segona, qualsevol persona que visqui a Sabadell té dret a sentir-se de la nostra ciutat, cada persona pot estimar les seves arrels i també estimar allà on viu. En aquesta Gàl·lia, no criminalitzarem a les persones estrangeres i no els hi direm il·legals.

A les persones amb addiccions, no els exclourem, no posarem pancartes dient que no volem drogoaddictes en aquest barri, no els etiquetarem com a persones horribles i culpables. Abocarem tots els esforços necessaris per prevenir i treballar amb les persones afectades per retrobar-se amb una vida sense addiccions.

Fer-se gran, és un gran repte d’aquesta nova era, on l’esperança de vida augmenta i la dependència també, cal recuperar el compromís comunitari amb la gent gran, però també el compromís per garantir el benestar, l’autonomia i el dret a formar part d’aquesta societat, sense ser aïllats i abandonats. A donar suport a les seves famílies i cuidadors/es.

La Salut Mental, ha de ser tractada amb la dignitat que es mereix, sense ser estigmatitzada, sense condemnar aquestes persones a no tenir cap ni una d’oportunitat de treballar, de fer una vida sense somnis. No podem donar l’esquena a un dels col·lectius que presenta un gran repte, però que es mereixen totes les oportunitats.

Les malalties neurològiques, són un dels altres reptes que tenim, un Ictus, una demència, una esclerosis... No estem lliures d’aquestes malalties que ens canvien la vida, però és necessari que en aquesta Gàl·lia sigui possible continuar tenint una vida de qualitat i d’acompanyament a les persones cuidadores que tots sabem que pateixen molt.

De les malalties de transmissió sexual, en especial el VIH, la millor vacuna avui per avui és la prevenció, els nostres joves no poden continuar sent víctimes de la falta de consciència i és necessari eradicar aquesta malaltia d’una vegada per totes.

Perdre una feina, no poder pagar la factura de la llum, haver de fer cua per recollir un lot d’aliments, no arribar a final de mes, no estar a corrent de pagament del lloguer, desnonament, ocupació.... és el marc d’avui, el de la nostra Gàl·lia, n’ha de ser un altre, tots i totes podem demà estar en una situació semblant, som vulnerables i malauradament hi ha massa persones que viuen la força de la pobresa. Quan la vida ens va maldades, hauríem de poder rebre el suport necessari per sortir endavant, sense ser senyalats com a persones culpables.

Al nostre Sabadell, hem de fer possible que les persones se sentin acompanyades i que trobin solucions.

Som responsables de denunciar, implicar-nos i actuar davant drames desoladors.

Però a la nostra Gàl·lia, la regidoria d’Acció Social compta amb un equip humà extraordinari, del qual, el reconeixement i el lideratge són imprescindibles per abordar múltiples accions que poden millorar la vida de moltes persones.

El Tercer Sector Social de la ciutat, les entitats de base, els moviments socials comptem amb l’entusiasme, la voluntat transformadora, per ser aliats d’aquest viatge de 10 anys. Hem estat en els pitjors moments d’aquesta crisi, hem suportat grans bufetades, però no ens hem rendit, hem buscat alternatives per arribar allà on ningú arribava.

Però és el meu deure exigir també justícia per un dels sectors que no sempre té el tracte que es mereix. Lleis que fan possible que serveis que haurien de ser gestionats sense finalitat lucrativa, es puguin gestionar des de l’ àmbit lucratiu, buscant marges de benefici, en molts casos perjudicant als professionals amb retallades salarials.

Subvencions que financien serveis, que es resolen i es paguen massa tard. Amb compromisos tan curts, que cap banc ens accepta cap resolució o conveni com aval. Portant a situacions, on persones dels òrgans de govern, on la majoria no son càrrecs remunerats, han d’avalar operacions de finançament.

Ens teniu a nosaltres per fer una ciutat millor o tindreu a Florentino Pérez per servir-vos.

 

Alcalde, regidors, consellera, companyes i companys, caldrà ser valents, però us asseguro que des de Sabadell, podem ser com la Gàl·lia d’Astèrix i Obèlix, podem fer de la nostra ciutat un indret de resistència  i a l’ igual que l’Imperi Romà, aquest altre imperi de l’absurd caurà per portar-nos a un país on les persones tenen dret a la igualtat d’oportunitats.

Aquest PEAS, és l’estratègia intel·ligent, per fer una ciutat amb voluntat de posar les persones com a prioritat, fer-ho amb totes les aliances necessàries, perquè el context i la situació ens adverteix que no serà fàcil, però avui cal que ens felicitem per aquest encert de la regidoria d’Acció Social i esperem que l’impacte sigui realment transformador.

 

Per últim agrair a la regidoria l’oportunitat d’adreçar-vos aquestes paraules.

Moltes gràcies.


Sergi Asensio.

widget desarrollado por Disqus